Teklif Al

Etkili Zaman Yönetimi İçin Kullanılan Pomodoro Tekniği Nedir?


Son teslim tarihi yaklaşmış projeleri tamamlamak ve görevleri bitirmek için zamana karşı yarışıyoruz. Etkili zaman yönetimi için kullanılan Pomodoro Tekniği ise zamana karşı mücadele etmek yerine onunla birlikte çalışmayı öğretir. Öğrenmesi oldukça basit ve kullanımı hayatımızı değiştiren bir tekniktir. Pomodoro tekniği nedir, Pomodoro tekniğinin hedefleri nelerdir, 6 adımda pomodoro tekniği nasıl uygulanır gelin birlikte öğrenelim!

Pomodoro Nedir?

Etkili zaman yönetimi için tasarlanan Pomodoro tekniği 1980’lerin sonlarında Francesco Cirillo tarafından geliştirilmiştir. Bu yöntemi kullanarak, iş gününüzü beş dakikalık aralarla ayrılmış 25 dakikalık parçalara bölersiniz. Bu aralıklara pomodoro denir. Yaklaşık dört pomodoro'dan sonra, yaklaşık 15 ila 20 dakikalık daha uzun bir mola verirsiniz.

25 dakika uzunluğunda aralıkları ayarlamak için bir zamanlayıcı kullanılır. “Her aralığı ayarlamak için Cirillo daha bir üniversite öğrencisiyken domates şeklinde mutfak zamanlayıcısı kullanırmış. ‘Pomodoro’ İtalyanca ‘domates’ anlamına gelmektedir. Adınıda bu mutfak zamanlayıcısından almıştır.”

domates şeklinde mutfak zamanlayıcısı

Tekniğin arkasındaki fikir, zamanlayıcının bir aciliyet duygusu aşılamasıdır. İş gününde işleri halletmek için sonsuz zamanınız olduğunu hissedersiniz. Fakat zamanlayıcı ile çalıştığınızda bu değerli çalışma saatlerini dikkat dağıtıcı şeylere harcamak yerine, bir görevde olabildiğince fazla ilerleme kaydetmek için yalnızca 25 dakikanız olduğunu bilirsiniz.

Pomodoro Tekniğinin Hedefleri

Pomodoro tekniği sayesi zaman kontrolü yapabilir, planlarınızı daha iyi organize edebilir, motivasyon ve üretkenliğinizi arttırabilirsiniz. Bu tekniğin hedefleri;

Bir Aktivitenin Ne Kadar Çaba Gerektirdiğini Öğrenin!

Hiç tüm zamanınızın nereye gittiğini merak ettiniz mi? Artık merak etmeyin: hepsi sayfada. Pomodoro yapılacaklar sayfanız, çeşitli görevler için harcadığınız zamanın görsel bir özetidir.

Kesintileri Azaltın!

Genellikle, bir arkadaşınızı geri aramadan veya bir e-postayı yanıtlamadan önce 25 dakikanızı ayırabilirsiniz.

Etkili Zaman Yönetimi İçin Kullanılan Pomodoro Tekniği

Faaliyetler İçin Gösterilen Çabayı Tahmin Edin!

Tekniği öğrendikten sonra, yarının - veya gelecek ayın - görevlerini yerine getirmek için kaç tane Pomodoro gerekeceğini doğru bir şekilde tahmin edebileceksiniz.

Pomodoro'yu Daha Etkili Hale Getirin!

Pomodoro'nun hatları belirlenirken, bunların içinde yaptıklarınız verimliliği en üst düzeye çıkarmak için ayarlanabilir. Bir Pomodoro'yu daha etkili hale getirmenin bir yolu, daha önce yaptıklarınızı gözden geçirmek için ilk birkaç dakikayı kullanmaktır.

Bir Zaman Çizelgesi Ayarlayın!

Zaman çizelgesi bir sınır belirler ve sizi belirli bir süre içinde bir görevi tamamlamaya motive eder. Ayrıca boş zamanlarınızdaki çalışma zamanınızı da belirler. Net bir zaman çizelgesi oluşturmak, daha fazla iş yapabileceğinizden endişe etmeden boş zamanınızın tadını çıkarmanıza olanak tanır.

Kendi Hedeflerinizi Belirleyin!

Pomodoro Tekniği, kendi hedeflerinize ulaşmak için kullanabileceğiniz bir araçtır.

6 Adımda Pomodoro Tekniğinin Temel Süreci

Pomodoro tekniğini uygularken dikkat etmeniz gereken en önemli şey: 25 dakikalık çalışma süresi boyunca başka şey düşünmemeli, molalarda ise çalıştığınız konu hakkında düşünmemeniz gerekmektedir. Odaklanmaya oldukça önem veren bu tekniği nasıl uygulayacağınız ise aşağıda adım adım açıklanmıştır.

Pomodoro için zamanlayıcı

1. Yapılacak göreve karar verin.
2. Pomodoro zamanlayıcıyı ayarlayın. (Geleneksel olarak 25 dakikaya)
3. Görev üzerinde çalışın. 5. Dörtten az onay işaretiniz varsa, kısa bir ara verin (3-5 dakika) ve ardından 2. adıma dönün(Aksi takdirde 6. adıma geçin.)

Pomodoro tekniğinin en güzel yanı günde 8 saate kadar çalışma imkanı sunmasıdır. Üstelik Pomodoro tekniği ile çalıştığınızda kendinizi daha az yorgun hissedersiniz. Bu zaman yönetimi tekniğini arkadaşlarınızlada paylaşmayı unutmayın!

“Stresi Azaltmaya Yardımcı 4 Yöntem (Sakinleştirici Nefes Egzersizleri)” başlıklı yazımızada göz atmayı unutmayın! Bizi okuduğunuz için teşekkürler.

Zamana karşı mücadele etmeyin birlikte çalışmayı öğrenin Pomodoro Tekniği
Etiketler:
  • #Etkili zaman yönetimi
  • # Pomodoro Tekniği
  • # Pomodoro Zamanlayıcı
Yayınlanma Tarihi: 09 02 2021
Beğendiyseniz paylaşın:

İhtiyaçlarınızı tespit edelim, size özel teklif sunalım!

Hangi modelle çalışmayı tercih edersiniz?

Karar vermekte zorlanıyor musunuz?Kiralamanın avantajlarına gözatabilirsiniz.