Teklif Al

Sosyal Medya Detoksu Nedir, Nasıl Yapılır?

Sosyal medya ruh sağlığınıza ciddi şekilde zarar veriyor yazılı bir telefon kabı.

Sosyal medyanın modern yaşamın büyük bir parçası haline geldiğini inkar etmek mümkün değil. Facebook, Instagram ve Twitter gibi uygulamalar sevdiklerimizle bağlantıda kalmamıza, haberleri takip etmemize ve hem güzel yerleri hem de ilham verici insanları keşfetmemize yardımcı oluyor. Yine de bu platformlarda saatlerinizi harcamak sizi endişeli, bitkin veya tatminsiz hissettiriyor olabilir. Öyleyse, bir sosyal medya detoksuna ihtiyacınız olup olmadığını nasıl anlarsınız?

"How to Break Up With Your Phone" kitabının yazarı Catherine Price, “Alışkanlıklarınızı düşünün ve sosyal medyanın sizi nasıl hissettirdiğini ve hayatınızı nasıl etkilediğini değerlendirin” diyor. "Zihinsel sağlığınızı olumsuz etkiliyor mu? Üretkenliğiniz ve yaratıcılığınız nasıl? Sizi mutlu eden faaliyetlerden uzaklaşmak mı zaman alıyor?”

Tüm bunları düşündükten sonra, uygulamaların hayatınız üzerindeki olumsuz etkilerini belirleyebiliyorsanız, o zaman sosyal medya bağımlılığından kurtulmanın tam zamanı!

Nasıl Sosyal Medya Detoksu Yapabilirim?

beyaz arka plan önünde telefonla oynayan adam

Sosyal medya detoksuna başlamadan önce sosyal medyanın bize kattıklarını göz ardı etmeyelim. Sosyal medyanın bize kattığı negatif etkiler haricinde kendi deneyimlerimizi paylaşmak ve yeniliklerden haberdar olmak açısından oldukça faydalı da olabildiğini unutmamak gerekir. Bu nedenle kullanmayı tamamen kesmek yerine yavaş yavaş azaltarak beynimize dijital molalar verdirebiliriz. Sosyal medyadan biraz kopmanıza ve bundan sonra sosyal medya ile daha mutlu, daha sağlıklı bir ilişkiye sahip olmanıza yardımcı olacak 8 fikir önerisi ile birlikteyiz.

1- Sosyal Medya Uygulamalarını Silin!

Tam 12 saat boyunca sosyal medyayı telefonunuzdan silin. Fakat kendinize kolayca yeniden yükleyebileceğinizi hatırlatmayı unutmayın. Bu süre zarfında sosyal medyada olmamanın size ne gibi etkileri olduğunu gözlemleyin. 12 saat sonunda kendinizi sınırlama fikrinin daha çok yapılabilir olduğunu göreceksiniz.

2- Bir Arkadaşla Detoks Yapın!

Amacınız spor yapmak veya sosyal medyada daha az zaman geçirmek olsun, size destek olacak birinin varlığı oldukça önemlidir. Sizinle birlikte detoksa girecek bir arkadaş belirleyin ve neler yapabileceğinizi tartışın. Bir arkadaşınızla beraber çıktığınız yolda hedeflerinize bağlı kalma olasılığınız yüksektir. Öte yandan yetersiz kaldığınızda sizi cesaretlendirebilir.

3- Telefonunuza Lastik Takın!

mavi arkafon üzerinde duran lastikler

Bu basit numara, cihazınızı sürekli elinize almayı bırakmanıza yardımcı olabilir. Çünkü telefonunuza uzandığınızda, artık sizi bir saniyeliğine otomatik pilottan çıkaran ve yaptığınız şeyi düşünmeye teşvik eden fiziksel bir engel var.

4- Kilit Ekranınızı Yeniden Tasarlayın!

Telefonunuza lastik takmak şık bir görüntü oluşturmayabilir. Bunu tercih etmediğiniz takdirde kendi oluşturacağınız bir kilit ekranı size lastikte olduğu gibi hatırlatma yapabilir.

5- Zamanınızın Ve Dikkatinizin Değerli bir Kaynak Olduğunu Unutmayın!

sarı arkaplanın önünde yatan köpek

Küçük yaşlardan beri ne kadar nakit harcadığımızın farkında olmamız öğretiliyor, ancak sosyal medyada ne kadar zaman harcadığımızı ya da dikkatimizi ne kadar dağıttını durup düşünmüyoruz. Dikkatimizi ve zamanımızı korumada çok daha iyi hale gelmemiz ve onu bizden almaya çalışan şeylerin farkında olmamız gerekiyor. Sosyal medya detoksunun da tam bu aşamada bize çok faydalı olacağını aklınıza getirin.

6- Telefonunuza Uyku Vakti Belirleyin!

Kendinize, belirli bir saatten sonra (akşam 9 gibi), telefonunuzun şarj istasyonuna girdiğini ve ertesi güne kadar hizmet dışı olduğunu söyleyin. Şarj istasyonunuzu başucu masanızdan kolunuzun ulaşamayacağı bir yere taşıyın. Ona ne kadar az erişiminiz olursa, sosyal medyayı geç saatlere kadar keşfetme olasılığınız o kadar az olur.

7- Gerçek Bir Çalar Saat Alın!

Çalar saat yatağın üzerinde duruyor

Telefonunuzu çalar saat olarak kullanmayı bırakmalısınız. Çünkü günün başlangıcı niyete odaklanmalıdır. (Bugün neyi başarmak istiyorum?) Oysa telefonunuzla başladığınız bir günde hemen ekranı kaydırarak bu anı atlayabilirsiniz.

8- Meditasyon Yapın!

Stresi azaltmak ve daha iyi uyumanıza yardımcı olmanın yanı sıra, meditasyon, sosyal medyayı nasıl kullandığınız da dahil olmak üzere yaptığınız ne olursa olsun daha dikkatli olmanıza yardımcı olabilir. 

Sosyal medya detoksu hakkında yazdığımız yazımızı beğendiyseniz paylaşmayı unutmayın! Ayrıca Stresi Azaltmaya Yardımcı 4 Yöntem (Sakinleştirici Nefes Egzersizleri) başlıklı yazımızı ziyaret etmeyi de unutmayın!

Etiketler:
  • #sosyal medya detoksu
  • # sosyal medya bağımlılığı
  • # dijital mola
Yayınlanma Tarihi: 15 04 2021
Beğendiyseniz paylaşın:

İhtiyaçlarınızı tespit edelim, size özel teklif sunalım!

Hangi modelle çalışmayı tercih edersiniz?

Karar vermekte zorlanıyor musunuz?Kiralamanın avantajlarına gözatabilirsiniz.