Teklif Al

CMYK Nedir, Nerelerde Kullanılır?


Baskı işlemlerinde kullanılan, günlük hayatımızda da sıkça karşılaştığımız fakat teknik bir terim olarak algılandığından bilinmeyen CMYK Nedir? sorusuna bu yazımızda detayları ile birlikte açıklayacağız.

CMYK Nedir?

CMYK açılımı olarak bilinen ‘Cyan-Magenta-Yellow-Key’ renk uzayı olarak tanımlanmaktadır. Ana renkler olarak bilinen CMYK ile diğer renklerin oluşumu gerçekleştirilir. Baskı işlemlerinde kullanılan bu ana renkler istenilen renk karışımını belirli oranlarda birleştirerek baskılama işlemlerinin yapılmasını sağlamaktadır. CMYK içerisinde geçen renklerin Türkçe karşılığı ise sırasıyla Camgöbeği, Galibarda, Sarı ve Siyah olmak üzere dört ana renkten meydana gelen bir renk paletidir. Ana renklerin belirli oranlarda karşımı ile baskılama işlemleri yapılır. Renkli fotokopi makineleri de aynen bu teknolojiyi kullanarak dört ana rengin karşımı ile sonsuz renk tonlamalarını elde edebilmektedir. Bilinen bir yanlış ise CMYK içerisinde geçen; mavi, sarı, kırmızı renkler ana tonlardır, bu renkler üzerinde gerçekleşen değişimler ile diğer renkler elde edilir. CMYK içerisinde bulunan K ise siyah rengi temsil ettiği düşünülür, fakat aslında durum öyle değildir. K’yı temsil eden ve key anlamına gelen harf anahtar renk olarak kullanılmaktadır. Ana renkler ile yapılacak baskı işlerinin diğer renkler ile oluşumu arasında bağlantıyı tamamlar.

1970’li yıllara kadar renk uzayında CMY olarak adlandırılan CMYK, siyah rengini ‘Cyan-Magenta-Yellow’ renklerinin karışımından elde etmekteydi. Daha sonraları siyah rengin sıkça kullanıldığı ve maliyet noktasında karlı bir iş olmadığı fark edildiğinde bu ana renklerin yanına birde siyah renk eklenmiştir. Böylelikle karışım yapılmadan siyah renk direk olarak CMYK içerisindeki K bölümünden kullanılmaktadır.

renkler

CMYK Nerelerde Kullanılır?

‘CMYK Nedir?’ sorusunu kısaca yanıtladığımıza göre şimdi gelelim bu ‘CMYK Nerelerde Kullanılır?’ sorusuna yüzeysel bir yanıt bulmaya. Dijital baskı çözümleri başta olmak üzere matbaa, lazer renkli yazıcılar gibi birçok kullanım alanına sahip olan CMYK diğer renklerden farklı olarak ışığın yansıması şeklinde de tarif edilebilir. Yani CMYK bir baskı modelinde, tasarımlarınız için her türlü rengi kullanarak baskı yapabilirsiniz. Bu teknoloji ile birlikte baskı çözümlerinde ve tasarımlarda kullanılan renkleri gözle görüldüğü şekilde baskılama imkanını sizlere sunmaktadır. CMYK ‘cyan-magenta-yellow-key’ şeklinde bir açılıma sahiptir. Bu renk paletini dikkate alarak tasarlanan tasarımlar çok daha temiz bir baskı ile sonuçlanmaktadır. Bu teknoloji diğer renk uzaylarına göre biraz daha maliyeti yüksek olsa da kalite ve baskı temizliği açısından üst düzey bir tatmin söz konusudur. Yukarıda bahsettiğimiz gibi lazer baskı teknolojisine sahip renkli yazıcı ve fotokopi makinelerinde de kullanılan CMYK renk uzayı sayesinde çıktı kalitesi oldukça yüksek seviyeyedir. Bu sebeple ofisleriniz için kiralayabileceğiniz profesyonel renkli lazer yazıcılar sayesinde birçok baskı işleminizi kendiniz çözebilirsiniz.

Etiketler:
  • #cmyk nedir
  • # cmyk kullanımı
  • # lazer yazıcı
Yayınlanma Tarihi: 13 03 2020
Beğendiyseniz paylaşın:

İhtiyaçlarınızı tespit edelim, size özel teklif sunalım!

Hangi modelle çalışmayı tercih edersiniz?

Karar vermekte zorlanıyor musunuz?Kiralamanın avantajlarına gözatabilirsiniz.