Teklif Al

CMYK ve RGB Arasındaki Farklar Nelerdir?


RGB ve CMYK, grafik tasarımının olmazsa olmazları arasındadır. Tasarımların görüntüsel olarak yayınlanacakları alanda renk oluşumunu sağlayan ana renkler olarak bilinirler. Detaylı şekilde açıklarsak, şunları söyleyebiliriz.

RGB Nedir? Telefon, monitör gibi dijital cihazların ışık kullanarak oluşturmuş olduğu renk yansıtması modeline RGB denir. RGB renk uzayı, İngilizce renkler olan "Red, Green, Blue" yani kırmızı, yeşil ve mavi kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Işığın kaynağını temel alır ve doğadaki tüm renk kodlarının bu üç temel rengi referans aldığını belirtir. Bu renk uzayında yeşil belirtilmediği için bu renklerin tanımı değiştikçe, tüm renkler de değişecektir.

İnternet ortamında kullanılan renk sistemi RGB'dir. Hatta tarihte ilk fotoğraf makinesi olan Polaroid'te ve yine ilk televizyon olan Sony'de de kullanılmıştır. Temel mantığı, beyaz ışığın tüm renklere sahip olmasından geçer. Eğer elimizde hiç ışık yoksa, tek renk siyah olacaktır. Bunun için belirli miktarlarda mavi, yeşil ve kırmızı ekleyerek dilediğimiz rengi oluşturabiliriz. Bu üç renge ait yüksek yoğunlukta eşit karışım yine beyaz rengi oluşturur.. RGB, insan gözünü taklit edebilen monitör ve dijital ürünlerde kullanılır.

CMYK Nedir? CMYK, baskıda kullanılan dört temel işlem rengi olan "Cyan, Magenta, Yellow, Key (black)" kısaltmasıdır. Bu renkler, renkli dökümanların 4 renkten oluşturularak basılmasında kullanılan bir teknik olan tram yöntemi ile baskı yaparken kullanılır.

CMYK içerisindeki "key" koyu tonları dengelemek ve kontrast aşamasını sağlamak için kullanılır. CMYK formatında parlak renkler oluşturulamaz. Oluşturulmaya çalışılsa da uygunluğu dijital ortamda görünürlüğünden farklı olacaktır. Bu nedenle tasarlanan tasarımın baskı ortamında farklı bir görünüm almaması için tüm tasarımın katmanları CMYK kodlarına uygun olarak seçilmeli ve düzenlenmelidir.

RGB ve CMYK Arasındaki Farklar Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?

Basitçe özetlemek gerekirse CMYK, kartvizit tasarımları gibi mürekkeple yazdırmayı amaçlayan renk modu iken; RGB ekrarn görüntüleri için tasarlanan renk modu olarak bilinir.

CMYK moduna ne kadar fazla renk eklemesi yapılırsa, tasarım o kadar koyu olacaktır. Buna karşın RGB'ye ne kadar fazla renk eklenirse, sonuç tasarım o kadar açık renkli olur.

CMYK, sayısal olarak değerlendirildiğinde 4x100 arasında yer alır. Buna karşın RGB'nin sayısal değer aralığı 3x256'dır. Bu sbeple, RGB'nin üretebileceği enerjik renklerden oluşan skalanın CMYK'da yeniden üretilmesi oldukça zordur.

RGB'de boş zemin siyah renkli kabul edilirken; CMYK'da boş zemin beyaz renkli kabul edilir.

RBG'de, 3 farklı renkte çıkan ışık parçaları birbirlerini keser ve engeller. Renk değerleri değiştirilirse, renklerin yapısı da değiştirilecektir. CMYK yönteminde ise 4 farklı renk birbirini tamamlayarak, elde edilmek istenen renk oluşturulur. Diğer bir deyişle, basılı medya üzerinde gözlerimiz RGB'deki gibi direkt olarak ışıkları değil, yansıma yapan güneş ışığını görür. Kısacası CMYK gerçek olan görüntü iken; RGB görünen renktir.

Kullanım Alanı

Siyah renkten beyaza gitmek RGB ile olasıdır. Ancak elimizde sadece beyaz renk var ise ve siyahı elde etmek istiyorsak, o zaman senaryo değiştirilmelidir. Çünkü ekran ve tarayıcılar gibi bir kaynaktan ışığı yayma metodu ile çalışan üniteler, kağıt gibi malzemeler üzerinde yansıma metodunu kullanmak zorundadır.

RGB, genelde monitör ve televizyonlarda kullanılan renk uzayıdır. CMYK ile dergi, gazete gibi basılı medyada kullanılan renk uzayı anlamına gelir. Televizyon, bilgisayar, fotoğraf makineleri, evde ya da ofiste kullanılan yazıcılar RGB renk skalasını kullanmaktadır. Bunların dışında Photoshop programında fotoğraf işlenirken, özellikle RGB renk skalası kullanılan modlar arasındadır. Diğer tüm matbaa baskılarında ise CMYK renk skalası kullanılır.

Etiketler:
  • #renkli yazıcı
  • # lazer yazıcı
  • # cmyk
  • # rgb
Yayınlanma Tarihi: 17 03 2020
Beğendiyseniz paylaşın:

İhtiyaçlarınızı tespit edelim, size özel teklif sunalım!

Hangi modelle çalışmayı tercih edersiniz?

Karar vermekte zorlanıyor musunuz?Kiralamanın avantajlarına gözatabilirsiniz.